22. 3. 2018

KAREL IV. v kouzelném kukátku

Moje noční můra - dítě se začalo zajímat o historii! 
.. ale teď vážně.. jako fakt. A já nevím co s tím, takže budeme postupovat po tématech a snad i já si tem guláš z dějepisu ve škole budu schopna nějak ,,učesat v hlavě". Nikdy jsem historii nehltala, žádné letopočty si ostuda nepamatuji, prostě nic. Takže .. jdeme na to a začínám tématem, které teď spolu s TGM zajímá Vilíka nejvíc - Karel IV.

---

Jako hlavního průvodce po tématu jsem si vybrala tuto knihu o Karlu IV. s ilustracemi Barbory Botkové. Kniha je určena pro předškoláky a menší školáky, takže pro nás se hodí perfektně.



Celou knihou provází šašek Vašek, který na každé straně něco doporučí, napoví, poradí, nebo pokládá otázky. Občas tak s knihou musíte pohoupat, zatřepat, pofoukat zranění krále, stránku číst potichu a podobné úkoly.
Pro Vilíka to byl hodně zpestřující prvek, přeci jen je v knize informací opravdu hodně, takže jsme část textů vynechávali a např. letopočty jsem vůbec neřešila.





A co jsme se dozvěděli?

- do sedmi let se jmenoval Václav
- v sedmi letech byl pokřtěn na Karla IV a oženil se s první manželkou
- ve škole ve Francii se učil například i jízdě na koni nebo cvičení se zbraní
- založil první vysokou školu ve střední Evropě
- velkou část svého života strávil na koni
- ve třiačtyřiceti utrpěl zranění páteře a od té doby chodil nahrbený
- nechal opravit i postavit hodně kostelů a chrámů - nejvýznamnější je chrám sv. Víta na Pražském hradě
- měl 12 dětí
- při korunovaci na českého krále nechal vyrobit známou svatováclavskou korunu 
- postavil si Karlštejn a spoustu dalších hradů které často pojmenovával po sobě
- mluvil pěti jazyky
- založil Karlovu univerzitu, nechal postavit Karlův most a spoustu jiných významných budov


Vzhledem k tomu, že jsme doma neměli v podstatě žádnou knihu o historii pro děti, musela jsem si pořídit další dva pomocníky pro orientaci v tématu - Cesty dětí do staletí,  od stejné ilustrátorky.




Děti Běla a Kuba v muzeu vyzkouší stroj času a ten k jejich překvapení opravdu funguje. Díky němu se mohou podívat formou příběhů postupně do jednotlivých období v dějinách: 

PRAVĚK - DOBA BRONZOVÁ - STŘEDOVĚK - RENESANCE - BAROKO - OSVÍCENECTVÍ -  DOBA RAKOUSKA UHERSKA -  SOCIALISMUS

Součástí kapitol jsou zajímavosti doby z  módy, architektury, osobnosti, kultura, vzdělání, jídelníček, vynálezy, pojmy,  rébusy, úkoly a spousta dalšího.

Je  zajímavé číst kapitoly postupně a vidět, jak se svět měnil. 
Zatím jsme s Vilíkem četli jen kapitolu s Karlem IV. (str.34-41) a moc se těším, až pročteme společně další, nebo až bude číst sám od začátku do konce, tak jako já poslední večery :).



Druhý díl knihy opět provází Běla s Kubou, tentokrát se ale vydávají za panovníky českých zemí - od Přemyslovců po Václava Havla.

Postupně nás kapitoly provedou časovou osou historie v tomto pořadí ale kniha je doslova nacpaná spousty dalšími osobnostmi z českých dějin.

 KNÍŽE SVATOPLUK  -  KNÍŽE VÁCLAV - PŘEMYSL OTAKAR II. - KAREL IV. LUCEMBURSKÝ - JIŘÍ Z PODĚBRAD - RUDOLF II. -  LEOPOLD I. HABSBURSKÝ - KAREL IV. HABSBURSKÝ - FRANTIŠEK JOSEF I. - T. G. MASARYK 





KNIHY jsou všechny tři z nakladatelství Slovart, pořídíte například ZDE.
--
K tématu jsem si našla ještě doplňující obrázky, koupila mapy v antikvariátu a časopis Karel IV., který jsem objevila ve stánku, byl  příjemný bonus. 



Pracovní listy ANI-Muk na téma Karel IV. :


KNIHY:
Karel IV. v kouzelném kukátku: ZDE
Cesty dětí do staletí: ZDE

YOUTUBE

PINTEREST 
má nástěnka Karel IV - KLIK

PDF
ANI-Muk - KLIK  (netiskněte první stranu, umře vám žlutý toner! :))

KATEDRÁLA SV. VÍTA
oficialni stranky zde - KLIK 

DOBA KARLA IV.
ZDE 
( děkuji Lenko za úžasný odkaz!)

3 komentáře:

  1. Karel IV. je prvni platonickou laskou moji ted petilete dcery - a trva to uz nejaky patek. :) Objevila ho v roce 2016, kdyz vsude visely plakaty na karlovskou vystavu v Narodni galerii. Tu jsme samozrejme videly, stejne jako tu detskou v GUD a nekolik dalsich. A tuhle knizku jsme cetly mnohokrat - stejne jako vy, neco vynechavam, neco zjednodusene prevypravim. Zrovna dneska podle ni kreslila Karluv portret. Jeste jsou u nas v kurzu knizky Lucie Seifertove - s temi jsme historii zacinaly: https://nakladatelstviprchal.cz/produkt/pohadka-o-krali-karlovi/ Katka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za odkaz, kouknu po knize :)
      Když jsem projížděla Karla IV. a odkaz, tak mi právě neustále vyskakovaly uběhlé výstavy z výročí a jak mi to bylo líto, že v té době byl Vilík ještě malý!

      Vymazat
  2. A vite o tehle v Dome u Zlateho prstenu? http://www.muzeumprahy.cz/praha-karla-iv-stredoveke-mesto/ Jeste jsme tam s holkama nebyly, tak nevim, jestli stoji za to, ale maji tam tematickou hernu Po stopach Karla IV. Katka

    OdpovědětVymazat