25. 1. 2018

Známé společenské hry ve verzi pro děti

Konečně jsme se dočkali a Vilík si před svátky oblíbil společenské hry, hip hip hurá! 
Začali jsme paradoxně s tím nejtěžším, obkoukal jak s tátou hrajeme šachy a toužil se je naučit taky. Šachy následovala Dáma, poté Člověče, nezlob se. 
Monopoly Junior hrál rád už dřív, to akceptoval (a o této hře už jsem psala TADY) + Dostihy a sázky pro dospělé, ale to je na něj ještě trošku složité a tak jsme měli ze hry všichni spíš šedivé vlasy, než zábavu. 
Další do sbírky her které zvládneme hrát s Vilíkem jsou tyto: 


DĚTI Z CARCASSONNE 
Jednoduchá verze oblíbené hry kterou (ve verzi pro dospělé) hraje snad celý svět.



Balení obsahuje 36 kartiček krajiny, 8 figurek dětí ve čtyřech barvách a pravidla.
Podle popisu je hra doporučována od čtyř let ale hraje s námi i dvouletá dcera ve zjednodušené verzi hry.



Každý hráč si vezme 8 figurek zvolené barvy se kterou bude hrát. Následně karty s krajinami dáme do komínku lícem dolů. 
V průběhu hry se z kartiček tvoří krajina a hráči umísťují své figurky na pole v případě, kdy ukončí některou cestu ve vytvořené mapě.

S Dó hrajeme lehkou verzi, kdy jsme si vymysleli že si děti vytahují kartičky a pokud uvidí na poli panáčka své barvy, položí ho do krajiny. Kdo se první zbaví panáčků, vyhrává. 






DOSTIHY A SÁZKY
Dětská varianta legendární české hry určena dětem od pěti let.



Hra obsahuje herní plán, 12 kartonových figurek koní a 12 karet koní, 17 karet náhoda (karty s otazníkem), 12 žetonů ohlávky a 12 žetonů sedla, 4 figurky čtyř barev, kostku, peníze v hodnotách 5,- a 10,-.
-------------
Hra je rozdělena do dvou verzí (od 6,5 r a jednodušší verze od pěti let bez peněz). Syn bude mít za pár měsíců pět a hrajeme už plnou verzi s penězi, myslím že v klidu můžeme doporučit plnou verzi už od těch pěti let.

--
Tak jako v klasické verzi, hráči postupují po poli pomocí kostky. V případě že stoupnou na pole koníka, můžou si ho koupit.
Pokud hráč v dalším kole stoupne na koníka kterého vlastní, může mu koupit  ohlávku a poté sedlo.

Poté jsou na  herním plánu:
- pole s otazníkem (NÁHODA) kdy si hráč bere kartu uprostřed hracího plánu (dostáváš nebo platíš peníze, jedno nebo dvě kola nehraješ, házíš ještě jednou,.. )
- pole zmrzlina - zdržíš se mlsání a jedno kolo nehraješ (a můžeš si vzít bonbónem z banku)
- pole ,,sudá nebo lichá"
- neutrální pole označené hvězdou  ( říkáme mu pole kdy koník odpočívá a hraje další v řadě)
- pole trenér, přeprava, veterinář ( platí se peníze do banku)
- pole autobus (převeze hráče na jakékoli jiné pole)

---
Cílem hry je vlastnit dva různé poníky, kteří budou mít jak ohlávku, tak sedlo.





Obě hry hrajeme minimálně dvakrát týdně. Já s dětmi hraji dopoledne Carcassone (a někdy hrají lehkou verzi samy děti) a odpoledne hrajeme většinou všichni Dostihy nebo jen táta s Vilíkem, protože to Dó ještě moc nebaví, nerozumí tomu.

Dostihy Junior doporučuji spíš pro ty, co s dětmi ještě nehráli verzi pro dospělé. Vilík byl zpočátku hodně zmatený, řešil neustále rozdíly a trvalo  mu trošku dýl, než se do hry ponořil.

Carcassone je super, že děti můžou zapojit hlavičky a přemýšlet a taktizovat při tvoření cest pro panáčky ale pokud nejsou moc duchem přítomni, baví je to stejně, jen přikládají kartičky a čekají kde se cesta sama uzavře a budou pokládat panáčky bez většího přemýšlení.


Hry koupíte např. zde - KLIK  (máme odsud i Labyrinth Junior a Osadníky Junior, ty ale zatím nehrajeme tak často, recenzi čekejte tak za týden dva, až budeme mít pořádně otestováno.  

Žádné komentáře:

Okomentovat