14. 8. 2018

MRAVENCI útočí! - knihy + pracovní listy zdarma ke stažení



CO SE DĚJE V MRAVENIŠTI 


Krásné prostorové leporelo s efektními okýnky skrz celé mraveniště!
Dó, která má 2,5r byla nadšená a prohlížela jako divá, otáčela stránkami, nadšeně žasla nad malým mravenečkem v posteli, jak ho ostatní mravenčice krmí flaštičkou nebo vozí v kočárku! :))
Vilíkovi ta knížka moc nesedla, zapojoval hlavu a ví, že přece žádní mravenci nejezdí v kočárku, nemají školku nebo nestaví mraveniště pomocí lešení.
I tak mu ale informace které neznal, utkvěly v hlavě.
Pár dní pro pročítání se začal vyptávat jak je to s tou lentilkou, jestli si ji fakt dokáže mravenec dotáhnout až do domečku, nebo jak se ten mravenec ze spíže mohl prokopat, když tam neměl únikovou chodbičku apod. 

Hodnotím tedy, že je dobře, že leporelo doma máme, v tomhle případě i když je trochu nereálné. Děti mají své hlavičky a dokáží poznat, kdy jim věšíme bulíky na nos. Byla jsem ráda za nadšení Dó i kritické oko s připomínkami od Vilíka. Jsem ráda, že dokáže rozumnými argumenty porovnávat fikci a realitu (a vysvětlovat to mladší sestře i když o to nestojí :)) 





MRAVENIŠTĚ


Knížka se skládá ze dvou částí. Po otevření vidíme na levé straně naučnou část, klasické stránky. Napravo je naopak opět prostorové znázornění jednotlivých vrstev mraveniště .. no nechám mluvit fotky (i když jsem fotila ve stíženém prostředí, ruky byly všude! :)








naše večerní nakreslená verze mraveniště a vlepení mravenců:


MRAVENIŠTĚ pro nekresliče: ZDE
MRAVENCI: ZDE

-------------------

VELKÝ MRAVENEC jako omalovánka : ZDE



BLUDIŠTĚ: ZDE


ŽIVOTNÍ CYKLUS: ZDE




TAHY: ZDE



MRAVENEC ZEVNITŘ: ZDE


-------------------

Věděli jste, že celková hmotnost všech mravenců na Zemi se rovná asi hmotnosti všeho lidstva a polovině hmotnosti všeho ostatního hmyzu?

1 komentář: