Internetem koluje asi 3541564 verzí na kváskový chleba, leč v každém mi něco chybělo a nebo nebyl návod tak podrobný, aby se chleba povedl hned napoprvé. A tak když jsem se pustila do pečení a vylepšování mé verze, napsala jsem návod i pro vás.
Návod je na úplně klasický chleba z bílé mouky, který se vám určitě povede. Až si budete jisti touto verzí, můžete začít experimentovat se špaldovou, žitnou nebo jinou moukou :)
Recept je na malý bochník, foto je z pečení velkého chleba, takže případně vynásobte.
Ze surovin v receptu máte cca 1kg pečiva.
.................
Tak tedy.. seznamte se, můj kvásek. Jmenuje se Melichar a dostala jsem ho od mé nejmilejší sousedky Lucie.
Je žitný, poctivě krmený. Hustotou zhruba jako těsto na litou buchtu.
Pokud nemáte nikoho známého kdo by vám kvásek podaroval, zkuste kváskovou mapu ZDE.
Základ: 150g žitné mouky smícháme se 150ml vody a velkou lžící kvásku ze sklenice.
Potom to vypadá takto:
když to zamícháte tak takhle:
Celou mísu zakryjete igelitovým sáčkem a necháte u tepla ( viz foto jak daleko mám od radiátoru ) 12-24h kvasit.
A takhle to vypadá když zadělám večer a dojdu k míse ráno:
když oddělám sáček, je vidět jak těsto krásně bublinkuje:
.. poté tento ,,rozkvas" zamícháte, bublinky zmizí a těsto zmenší svůj objem.
V té chvíli nezapomeňte jednu velkou lžící odebrat zpět do sklenice na příští chleba!
Následně nachystejte velkou nádobu (den předtím mi Dó rozbila největší mísu tak to mám holt v hrnci) a přidejte postupně:
400g pšeničné mouky ( klasická hladká mouka nebo chlebová pšeničná )
200ml vody
2 lžičky soli
0,5 lžičky drceného kmínu
+ rozkvašené těsto z mísy
..míchejte míchejte .. a až vám to nepůjde, hoďte těsto na linku a zpracovávejte ručně. Pokud budete mít pocit že se vám těsto nikdy nespojí v kompaktní hmotu, přidejte trochu vody.
Pokud se vám budou ruce na těsto hodně lepit, pomoučete nejen linku ale i ruce.
Ve chvíli kdy z těsta bude jednotná koule, pomažte si ruce olejem, naposledy pomačkejte těsto ať je od oleje hlavně na spodní straně a vložte do mísy.
Nádobu s těstem opět přikryjte sáčkem, igelitem nebo potravinovou fólií a nechte stát na lince cca 2-6h v mírném teple. Někdo co hodinku překládá těsto ale já ho nechávám většinou tak.
Těsto krásně nabyde ale pořád v něm budou bubliny .. takže ho hodíte na linku která je vysypaná moukou, necháte cca 20min odpočívat a poté válíte, překládáte a s těstem točíte a skládáte ho ( třeba jako na videu ZDE )
Ve chvíli kdy budete spokojeni (já tak po 5min) těsto hodíte hezkou stranou do moukou vysypané ošatky a ta horší strana bude nahoře. Vrch těsta lehce pomoučete.
Opět zabalíte do igelitu a necháte v teple, tentokrát jen 2-3h.
Po dvou hodinkách dojdete a bude vás čekat takový krásný bochan! :)
Ten vyklopíte na pečící papír, pokropíte vodou a šoupnete do trouby která je rozpálená na 250°C a ani o chlup míň. Těsto dáváte na horký plech který byl v troubě!
Chleba tedy dáte na plech, pod plech hodíte nějakou odolnou! nádobu do které rychle vlijete horkou vodu ať to udělá páru a rychle zavřete dvířka trouby.
(nedávejte porcelánový pekáček za pětistovku jako já, pokud ho taky nechcete mít na tři kusy..)
Při 250°C budete péct 10min, poté vyndejte nádobu pod plechem, snižte teplotu na 190°C a pečte minimálně dalších 30min.
Když se vám bude chleba zdát hotový, poklepejte na něj a pokud bude zvuk dutý, je hotovo!
Položte na mřížku nebo rošt, postříkejte vodou (nebo pomažte mašlovačkou s vodou) a nechte odpočívat do vychladnutí.
Snad bude chutnat! :)
PS: kvásek uchovávám v lednici, peču cca jednou za pět dní, aby kvásek neumřel. Pokud nebudete péct tak často, stačí ho ,,přikrmit" lžící žitné mouky a zase týden vydrží. Pak už ten chleba zase upečte :)
PS: kvásek uchovávám v lednici, peču cca jednou za pět dní, aby kvásek neumřel. Pokud nebudete péct tak často, stačí ho ,,přikrmit" lžící žitné mouky a zase týden vydrží. Pak už ten chleba zase upečte :)
Máš úžasné nádoby na cukr čaj a česněk!!!!
OdpovědětVymazatIveta