Jsou životní (gastronomické) mety na které se nezapomíná .. a tohle bude jedna z nich :D
---
Dorazil jogurtovač z Tescomy (KLIK) a mohla jsem se vrhnout na první domácí jogurt pro malou Dó.
Oslavila 8m a to už oficiálně může bílý jogurt, tak proč ho neudělat domácí a ve velkém. Vilík ho taky miluje a táta si ho bere do práce na svačinu, takže teoreticky ušetřím spoustu peněz! :D
( kupujeme jogurty za cca 12,- za kus ) .. tady mi to vychází 4,- na kelímek za suroviny, pokud nepočítám prvotní investici jeden jogurt, která se následně dál a dál zpracovává ( jako kvásek! :) .. viz postup.
Do košíku k jogurtovači jsem přihodila i tyto lžičky v cestovním balení .. pořád někam jezdíme a doteď jsem lžičku tahala v mikrotenovém sáčku takže taky přidaná hodnota - míň odpadu ze sáčků které se taky snažím odbourat .. a víc klidu pro mou duši že jsou lžičky čisté a ne zapatlané od brajglu z kabelky.
---
Součástí jogurtovače je termo obal a 6 kelímků s víčkem. Jogurtovač jsem objednala nějak rychle že jsem si podle produktového videa myslela že je součástí teploměr (což jsem čekala i vzhledem k ceně sady) ale nebyl. No .. pravda, dnes má teploměr do kuchyně téměř každý a já si měla přečíst popisek líp. Ale neva, i tak bych sadu pořídila znova.
Při prvním pokusu jsem dodržela postup viz přiložený návod.
1l mléka ohřát na 80°C a poté vypnout a nechat schladnout na 50°C.
Ve chvili kdy teplota klesne na padesátku, přidáme do mléka dvě lžíce jogurtu s živou kulturou který má nad 3% tuku. Následně nalijeme směs do kelímků.
( každý s ryskou 150 ml takže litr tam krásně výjde do poslední kapky )
Kelímky naskládáme do boxu, zavřeme a necháme 8h odpočívat v pokojové teplotě.
Po osmi hodinách by měl jogurt z tekuté formy přejít na takovou, že když obrátíte víčkem dolů, jogurt zůstane v kelímku.
Zapoměla jsem myslet na to kdy jogurt uzraje, takže jsem čekala téměř do půlnoci než budu mít odvahu box otevřít a konzistenci otestovat. Po cca sedmi hodinách byl téměř tuhý a tak jsem ho dala do lednice.
---
Ráno jsem byla překvapena že jogurt je opravdu konzistence jogurtu, jen se táhne trošku jako zubní pasta :)
Ale chutná! :D
Ráno jsem byla překvapena že jogurt je opravdu konzistence jogurtu, jen se táhne trošku jako zubní pasta :)
Ale chutná! :D
/ příště zkusím určitě i veganskou verzi z kokosového mléka, protože i když doma všichni ostatní jogurty z kravského mléka milují, má veganská duše je pořád proti, protože prostě kravské mléko patří kravičkám /
Tento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatuž vidím boží jste
Vymazatsuper a som fakt zvedavá na tu vegansku variantu, Miško má bezlepkovo bezkaseinovu dietu, a su chvile keď na ňom vidím,ako by si ten jogurtík dal a náhražka v podobe sojoveho dezertu je nesympatická mne :( ale zatiaľ sme nenašli nič iné čo by mohol a aj by mu to chutilo.
OdpovědětVymazatZdravím. Blog jsem objevila nedávno a velmi me zaujal. Pročítám ho komplet od začátku a spoustu věcí ukládám a inspiruji se. Mam děti v podobném věku. Jogurt i tvaroh jsem už párkrát delala,ale nemám teploměr, beru to od oka a chybi mi. Prosím kde jste kupovala tento? Děkuji. Petra
OdpovědětVymazat