10. 2. 2016

počítáš .. počítám .. počítáme

 Öbrazový inspiromat pro malé počtáře .. aneb co se u nás doma našlo :)

Původně jsem si říkala že toho vlastně doma moc nemám, co by mělo s počty společného, .. no .. ale pak jsem nosila a nosila a nosila .... a je toho docela slušná hromádka :)

Syna teď hodně baví počty, resp. počítá úplně vše. Paradox je že ve dvou letech uměl krásně počítat do desíti ( jako básničku, ne klasické počítání ) a ve chvíli kdy začal opravdu počítat, počítá jedna dvě sedm osm devět sedmnáct osmnáct devatenáct dvacet :D .. takže 20 se rovná ve skutečnosti 9. No občas je s tim sranda ale doufám že se jeho averze k vyslovení slova TŘI brzo překoná a bude počítat klasicky :) :)

Před pár týdny jsem absolvovala další montessori seminář a to Matematika 2+ u báječné Ireny Kubantové  a tak mne napadlo dát materiál dohromady a obohatit ho o nápady které na semináři byly. Většina fotek komentář nepotřebuje a kde budu mít potřebu vysvětlit, dopíšu .. nebo napište vy do komentáře kdyby bylo něco nejasného :)
-
/ tentokrát nebudu řešit  montessori pomůcky - červenomodré tyče, perlový materiál apod. .. na to bude samostatný příspěvek později  ... toto jsou doma vyrobitelné drobnosti pro jednoduché počítání / 


 







  
  Skákání po počtech .. kombinace perlového materiálu a Hejného .. geniální  .. pochyceno ze semináře IK  stejně jako přiřazování dvojic viz fotka pod tímto textem  ( zalaminovány kartičky a přilepen suchý zip takže dětem počty opravdu projdou pod rukama ).

Černé kartičky se čtverečky jsou na přiřazování typu vem si 3 mandarinky .. a dítě položí do tří čtverečků opravdu tři kousky .. taky krásná matematika v praxi :) 



 ( tác na vajíčka .. např na počítání hroznů ke svačině .. do každého odílu odpočítáno )

6 komentářů:

  1. Náš Kubík měl období, kdy ho trénink nedokonalého Ř v počítání brzdil. Počítal "jedna, dvě, třřři, třřřři, třřři". Pak se to naučil obcházet angličtinou :D Vtipné bylo, že mi pak vyprávěl, že na lyžích ten velký svah sjel "fríkrát" :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vili taky počítá ráz dva či! .. ale jedna dva či by neřekl :D .. asi budeme muset taky přejít do angličtiny jak koukam :D

      Vymazat
  2. Když vidím všechny ty aktivity, tak se úplně stydím...
    Díky za inspiraci! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. nestyď, to já vyráběla když byl ještě Vilík malinkej tak se to nahromadilo, používáme toho zatím minimum :)

      Vymazat
  3. Paradni aktivity! Muzu se zeptat odkud mate ty predlohy? Anicka

    OdpovědětVymazat
  4. Mohu poprosit o zaslani matematickych predloh na email?Pokud ano,janca.nav@gmail.com.Dekuji :)

    OdpovědětVymazat